Har jeg krav på flyttedag

I forbindelse med flytting er det mange som ønsker en ekstra fridag fra jobben. Flytting er en prosess som gjerne tar lengre tid enn planlagt. Det er derfor viktig at du bruker tid på å planlegge hvordan du skal organisere flyttingen før du du begynner. Dersom du føler at du har behov for flere dager enn lørdag og søndag, kan du spørre om en ekstra fridag fra jobb.

Dersom du er usikker på om du har rett på en fridag i forbindelse med flytting, bør du sjekke ferieloven, arbeidsmiljøloven og folketrygdloven. Her finner du informasjon om hvilke anledninger som kan gi deg rett til fri fra jobben. Dette er fridager som generelt betegnes som en kort velferdspermisjon, der du kan få fri fra jobben for å utføre personlige gjøremål.

En kort velferdspermisjon er en fordel om du skal en tur til legen, det har skjedd et dødsfall eller du skal lese til eksamen. Dette er også en permisjon som kan være aktuell om du behøver en flyttedag. Derimot er det ikke alle arbeidsplasser som tilbyr permisjon i forbindelse med flytting. Derfor er det viktig at du undersøker om du har rett på en flyttedag, før du begynner flytteprosessen.

Flyttedag

Flyttedag regler

Det første du bør gjøre om du er usikker på hvilke rettigheter du har i forbindelse med jobb, er å sjekke arbeidskontrakten. Dette er også et tema som kan tas opp med bedriften før du skriver under arbeidskontrakten. Det kan være en god ide å ha en oversikt over rettigheter i forbindelse med velferdspermisjon, med en gang du starter i en ny jobb.

Du vil da få en full oversikt over hvilke goder som du har tilgjengelig gjennom jobben. Stadig flere arbeidsgivere har egne avtaler om velferdsdager i personalhåndboken eller andre lokale avtaler. En velferdspermisjon kommer godt med når du har behov for fri til å gå til legen, eller har behov for en flyttedag. Dette er goder som både kan gis med og uten lønn til deg som er ansatt.

Om du planlegger godt, vil du få god tid til å ta deg av både utvask og innflytting i ny bolig. Det beste er derfor å be arbeidsgiver om en flyttedag i forbindelse med andre fridager. Du vil da få flere dager på deg til å pakke ned dine eiendeler. Dersom du er usikker på hvordan du skal håndtere flyttelasset, anbefales det at du tar kontakt med et profesjonelt flyttebyrå.

Planlegg i god tid før flytting

Hvis du går med flytteplaner, er det selvsagt mye å tenke på i forbindelse med både salg og kjøp av ny bolig. Når det endelige valget har blitt tatt, kan du begynner å rydde i boligens rom for å se om det er noe du kan kvitte deg med. Deretter kan du pakke det som du ønsker å ha med deg til neste bolig i esker. Det kan også være lurt å merke eskene med det som er inni, før de lagres.

Ved å kontakte et profesjonelt flyttebyrå i Oslo, slipper du å ta deg av flyttejobben selv. Mange flyttebyråer tar seg av både pakking, nedvasking og ikke minst transport av flyttelasset. Dette er en utmerket løsning om du ikke får tilgang til en flyttedag fra jobben. Du kan også gjøre deler av flyttejobben selv, og deretter be om at flyttebyrået tar seg av selve transporten.

Det er ikke alltid innflyttingsdagen er satt slik at du kan flytte direkte inn i den nye boligen din. Dersom du ikke klarer å samkjøre utflyttingsdato og innflyttingsdato, kan det være smart å benytte et minilager eller tilsvarende. Her kan du plassere flyttelasset ditt mens du venter til den nye boligen er innflyttingsklar. Når du flytter er det viktig at du husker på å sende flyttemelding. En flyttemelding til Folkeregisteret er gratis og innebærer at det offentlige får informasjon at du har fått ny bostedsadresse.

Spørsmål og svar om flyttedag og dine rettigheter

Har jeg rett på fri ved flytting?

Ja, i mange tilfeller. Arbeidstakere som er omfattet av en tariffavtale (som Fagforbundets avtaler) har ofte rett på én betalt flyttedag i forbindelse med flytting til ny bolig. Retten kan variere avhengig av avtalen.

Hva sier Arbeidsmiljøloven om flyttedag?

Arbeidsmiljøloven gir ikke eksplisitt rett til fri ved flytting. Denne retten følger som oftest av tariffavtaler eller individuelle avtaler med arbeidsgiver. Det betyr at flyttedag ikke er en lovfestet rett, men noe som må avtales.

Det som likevel kan være aktuelt i arbeidsmiljølovens kontekst, er bestemmelsen om såkalte velferdspermisjoner. Her åpner loven opp for at arbeidsgiver kan gi permisjon i «særlige tilfeller», men dette er ikke en plikt. Det er altså noe arbeidsgiver kan gi – men ikke må.
Flytting anses i mange virksomheter som en gyldig grunn for velferdspermisjon, men det må i så fall være nedfelt i en tariffavtale, personalhåndbok eller innarbeidet praksis.

Hva sier Fagforbundet tariffavtale om flyttedag?

Fagforbundets viktigste avtaler, som Hovedtariffavtalen i KS-området, gir rett til en betalt fridag ved flytting til ny fast bolig, forutsatt at det foreligger dokumentasjon på flyttingen. Dette gjelder både kommunale og fylkeskommunale ansatte.

Må jeg søke om fri til flyttedag?

Ja. Du må som regel søke arbeidsgiver i forkant og dokumentere behovet, for eksempel med kopi av leiekontrakt, kjøpskontrakt eller flyttemelding. Dette regnes som en «velferdspermisjon».

Er flyttedagen betalt eller ubetalt?

I tariffområder som KS, Spekter og Oslo kommune er flyttedagen betalt. Dersom du ikke er omfattet av tariff, må du sjekke hva som står i din arbeidsavtale eller spørre arbeidsgiver.

Gjelder flyttedag ved intern flytting, som mellom studentboliger?

Nei, dersom flyttingen skjer utenfor arbeidstid, har du som regel ikke krav på fri. Hensikten med flyttedagen er å dekke behovet for å flytte i arbeidstiden, ikke som «kompensasjon» for privat flytting i fritiden.

Kan arbeidsgiver avslå søknad om flyttedag?

Dersom du har rett til flyttedag i tariffavtalen, kan ikke arbeidsgiver avslå den uten gyldig grunn. Men du må varsle i god tid og sørge for at dokumentasjonen er på plass.

Kan jeg få mer enn én dag fri ved flytting?

Tariffavtalene gir vanligvis kun én dag, men arbeidsgiver kan gi ytterligere permisjon med eller uten lønn etter individuell vurdering. Dette kan være aktuelt ved lang reisevei, sykdom, eller komplisert flytteprosess.

Hva bør jeg gjøre hvis jeg er usikker på rettighetene mine?

Ta kontakt med tillitsvalgt eller fagforeningen din (som Fagforbundet). De kan gi deg veiledning basert på den aktuelle tariffavtalen og hjelpe deg med søknad og eventuelle spørsmål til arbeidsgiver.

Flyttefoten AS
Østensjøveien 36, 0667 Oslo
Tlf. 800 35 988